Współcześnie uczulenia pokarmowe występują częściej niż dawniej. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu nietolerancji również stoi na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych objawów, które mogą wywołać zaniepokojenie można zaliczyć: bóle brzucha, brak apetytu, często występujące biegunki, nudności, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek nietolerancji na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. Opierając się o diagnozę konieczne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć wiele produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów gotowych. Konieczne jest też unikanie konsumpcji takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji na temat zawartości. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i specyfików.
Na naszej stronie przeczytasz fajny tekst o tym dla czego gluten jest magicznym składnikiem wielu dań
Różnorodne konserwanty prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Bezglutenowe pokarmy są aktualnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w większych sklepach. Ponad to sporo piekarnii ma w ofercie bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Życie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.