Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi próbują mniej znane potrawy takie jak risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się również nie tak popularne potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z wielu zakątków Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Posiłek w stylu włoskim bez wyjątku powinien zawierać również wino. Lampka białego wina to dla Włochów reguła. Dobra restauracja włoska Kraków Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać szeroką kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film